Valtakunnassa tapahtuu – pizzagate ja verohallinto

Finanssikerhon blogi on vaarassa hiljentyä, joten kirjoittaja tarttuu hieman lyhyemmin viime viikojen polttaviin keskustelun aiheisiin. Dialogin ytimessä ovat olleet erityisesti kuuden euron pizzat, sekä mediahuomion ulkopuolelle jääneet verohallinnon tarkennukset koskien uber -taksiautopalvelua ja air bnb -tyyppistä vuokraustoimintaa.

Viime viikkojen verokeskustelun voisi tiivistää yhteen sanaan: #pizzagate. Kaikki lähti liikkeelle, kun Poliisi julkaisi kuvan yhteisöpalvelu Facebookissa. Kuvan yhteydessä Poliisi valotti mm. kustannuksista, joista pizzan hinta koostuu, ja kannusti kansalaisia ilmiantamaan näitä pizzapaikkoja (alle kuuden euron pizzoja tarjoavia).

Poliisi muistutti, myös kuitin tärkeydestä. Jokaisesta ostoksesta, poikkeuksia lukuun ottamatta on tarjottava kuluttajalle kuittia. Kuitintarjoamisvelvollisuus astui voimaan 1.1.2014 ja asiasta on mahdollista lukea lisää Verohallinnon sivuilta: http://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Tiedotteet/Henkiloasiakkaat/Kuitintarjoamisvelvollisuus_astuu_voimaa%2830519%29

Jos kuluttaja törmää alle kuuden euron pizzoihin, hänen ei tarvitse soittaa hätänumeroon, vaan voi halutessaan ottaa yhteyttä esimerkiksi Poliisiin tai Verohallintoon. Tämän vuoden alkupuoliskosta lähtien esimerkiksi verohallintoa on voinut lähestyä nimettömästi internetlomakkeen muodossa. Kyseessä on vihjeen antaminen verovilpistä. Kirjoittaja ei ota kantaa lomakkeen hyödynnettävyyten, vaan jättää lukijoiden päätettäväksi missä tilanteissa lomaketta voisi mahdollisesti hyödyntää tai olla hyödyntämättä.

#Pizzagaten ryöstäessä palstatilat päivitti Verohallinto kaikessa hiljaisuudessaan ohjeistustaan koskien mm. paljon kohua aiheuttaneen uber -taksipalvelun osalta.  Uuden ohjeistuksen mukaan Uber –taksiautopalvelusta, eli ei-ammattimaisesta henkilökuljetustoiminnasta saadut tulot ovat veronalaista ansiotuloa. Air bnb –tyyppisestä vuokraustoiminnasta saadut tulot ovat taas verohallinnon päivitetyn tulkinnan mukaan pääomatuloverona verotettavaa tuloa. Molemmissa yhteyksissä tuloista on mahdollisuus vähentää tulonhankkimisesta aiheutuneet kustannukset. Tulot ilmoitetaan veroilmoituksella.

Verotuksellista viikonloppua!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s