Marraskuu ja Verohallinto

Suomalaisessa yhteiskunnassa on muutamia päiviä, jotka eivät kansalaisilta unohdu. Yksi näistä päivämääristä on marraskuun ensimmäinen arkipäivä. Tällöin julkaistaan listaus, joka saa kansalaiset reagoimaan ristiriitaisesti. Kansalaisilla on totuttuun tapaan kuluttaa tämä päivä selaillen tietoverkkoa ja etsien listauksia esimerkiksi niistä henkilöistä ketkä tienasivat edellisenä verovuonna eniten. Kukaan ei tietenkään tunnusta tätä (allekirjoittanut kieltää seuranneensa median tiedotusta asiasta), mutta miksi muuten iltapäivälehtien kannet täyttyisivät lööpeistä: “Katso paljon Cheek tienasi”, tai “Katso kumpi tienasi enemmän: Robin vai Isac Elliot?”.

Helsingin Sanomat on auttanut asiassa tekemällä tätä varten suunnitellun Verokoneen. Tämän kätevän tietokannan avulla tavallinen “tuulipukukansalainen” voi etsiä jokaisen suomalaisen, jonka verotetut tulot olivat yli 150 000 euroa verovuonna 2014 (poikkeuksia lukuun ottamatta). Onneksi Hesari on ottanut huomioon, ettei suomalaisten tiedonjanoa sammuteta pelkästään yhden vuoden verotiedoilla, sillä verokone antaa mahdollisuuden etsiä aina vuoteen 1999 asti ulottuvia tietoja! Verokoneessa kultakin vuodelta tietoja on suunnilleen 18 000 henkilön verran heidän saamistaan ansio- tai pääomatuloistaan. “Kärkisijojen” henkilöistä kerrotaan lisäksi tietoja tulojen alkuperästä.

Jos tiedonjanoa ei saa sammutettua Hesarin tarjoaman verokoneen avulla tarjoaa Verottaja tietoa janoavalle kansalaiselle mahdollisuuden selailla veloituksetta julkisia verotietoja Verohallinnon asiakaspäätteillä. Verohallinnon viimeisin tiedote koskien julkisten verotietojen selausta on päivätty 3.11.2014. Tuolloin vuoden 2013 verotietoja pääsi pääkaupunkiseudulla selailemaan ainoastaan Myyrmäen toimipisteessä Länsi-Vantaalla. Tietoja ei ole mahdollista tulostaa tai kopioida, mutta omien muistiinpanojen tekeminen on mahdollista. Asiakaspäätteet ovat käytettävissä toimistojen aukioloaikoina.

Verohallinto selventää syventävissä vero-ohjeissa verotiedoista tehtäviä muistiinpanoja yksityiseen käyttöön: Tuloverotuksen julkisten tietojen luettelo on julkinen asiakirja, joka annetaan verotoimistossa asiakkaiden nähtäväksi ja jäljennettäväksi (laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta, ’julkisuuslaki’, 621/1999, 16 § 1 momentti). Asiakaspäätteltä voi kuka tahansa itse tehdä muistiinpanoja esimerkiksi keräämällä tietoja tietokoneelleen. Mahdollista on myös kuvata luetteloa esimerkiksi digitaalisella kameralla. Kun asiakas itse selaa tuloverotuksen julkisten tietojen luetteloa ja tekee siitä muistiinpanoja, ei hänen tarvitse antaa selvitystä tietojen käyttötarkoituksesta. Verohallinnon sivuilla on mahdollista selvittää mitkä tiedot julkaistaan ja miten verotettava tulo määräytyy, sekä mitkä osa-alueet vaikuttavat verotettavan tulon syntyyn.

Kansalaisilla on useita tapoja hyödyntää julkisia verotietoja. Helsingin Uutiset (HU) julkaisi artikkelin syyskuussa 2013, jossa käsiteltiin julkisten verotietojen käyttöä. Artikkelin mukaan erityisesti nuoret naiset hyödyntävät tietoja. HU:n mukaan kohderyhmän edustajat saattavat selvittää esimerkiksi seurustelukumppaninsa vuositulot verotiedoista (Finanssikerhon “blogisti” huomauttaa: referoin!).
HU:n lähdemateriaalina toimii nimeämätön blogikirjoitus, joten lähdekritiikki lienee vahvasti paikallaan. Jutussa ollaan kuitenkin haastateltu myös Veropörssi –sivustoa ylläpitävää Satamedia Oy:n toimitusjohtajaa, jonka mukaan asia pitää hyvinkin paikkansa: “Tottakai toisen verotiedot kiinnostavat. Täytyyhän sitä selvittää, ettei toinen ole mikään luuseri” – toimitusjohtaja kommentoi HU:lle. Veropössi –sivusto kauppaa suomalaisten verotietoja. Internetsivujen mukaan verotietojen tilaus tehdään asiamiestyönä ja laskutetaan kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukaan.

Verotietojen julkisuudesta keskustellaan vuosi vuodelta suhteellisen äänekkäästi. Keskustelu verotettavien tulojen julkisuudesta käy vähintäänkin yhtä kuumana kuin Verottajan asiakaspäätteet marraskuussa. Yle uutiset kirjoitti aiheesta mm. lokakuussa 2013: Norjassa ja Ruotsissa verotietojen katselua varten pitää rekisteröityä erilliseen palveluun, ja Saksassa verotiedot ovat kokonaan salaisia. Verotietojen julkisuutta puolletaan yleensä avoimuuden ja läpinäkyvyyden argumenteilla. Verotietoja julkaisemalla saadaan Yle:n artikkelin mukaan tärkeää tietoa esimerkiksi tuloeroista ja niiden muutoksista. Omatoimista tutkimusta haikailevilla on Digitoday:n artikkelin perusteella mahdollisuus tilata suhteellisen edulliseen hintaan aineistoa verottajalta. Digitodayn artikkeli marraskuulta 2008 selventää materiaalin tilaamisen kustannukset. Tuolloin aineiston tilaaminen Verohallinnolta maksoi 0,36€+alv per yksi (1) ihminen tai yhteisö.

Jos haluat päästä isoihin tietovarantoihin kiinni helposti ja kätevästi tarjoaa Verhoallinto avointa dataa hyödynnettäväksi: http://www.vero.fi/fi-FI/Avoin_data(29357) Tietoa on tarjolla mm. “Yhteisöjen tuloverotuksen julkiset tiedot 2014 (kuntanumerot 005-999)”. Tiedostoja on mahdollista ladata kahdessa eri tiedostomuodossa (.pdf, .csv). Allekirjoittanut jää odottamaan aiheeseen liittyviä kaavioita! Aineistoon sovelletaan Creative Commons 4.0 Nimeä -lisenssin käyttöehtoja, joihin on hyvä perehtyä ennen aineiston hyödyntämistä.

Verotuksellista torstaita!

Kirjoitus on politiikasta vapaa, eikä kirjoittaja ota kantaa minkään poliittisen puolueen tai järjestön puolesta. Kirjoittaja ei omaa mielipidettä koskien julkisten verotietojen listaamista.

—-
Finanssikerho suosittelee: Verohallinto tarjoaa nykyään Chat -palvelua. Chat on Verohallinnon uusi  asiakaspalvelukanava. Verohallinto vastaa chatissa esitettyihin kysymyksiin virka-aikana.
Tietoa Verohallinnosta – Chattaile verottajan kanssa

Verohallinto “twiittaa” veroista:

//platform.twitter.com/widgets.js

_____

Verohallinto tiedottaa:

//platform.twitter.com/widgets.js

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s