Sähköauton lataaminen työnantajan laskuun – Verohallinnon uhka vai mahdollisuus?

Verottaja on jälleen löytänyt tiensä uutisotsikoihin. Tällä kertaa polttolasin alla ovat sähköautot ja niiden lataaminen “työnantajan laskuun”, esimerkiksi työnantajan ylläpitämästä lämmitystolpasta.

Sähköautojen yleistyessä, myös Verohallinto on huomannut räikeän epäkohdan liittyen sähköautojen lataamiseen. Lain mukaan työntekijän saama etu on veronalaista oli kyseessä bensiini tai sähkö. Moottorilämmittimen käyttö ei kuitenkaan ole verotettu. Luontoisetu käsitteenä määritellään Verottajan sivuilla seuraavasti (ensimmäinen kappale): “Verotuksessa luontoisedulla tarkoitetaan työnantajan muuna kuin rahana suorittamaa korvausta palkansaajalle. Luontoisetu on toisin sanoen työnantajan järjestämä ja kustantama hyödyke (tavara tai palvelu), jonka työnantaja luovuttaa palkansaajan käyttöön”.

Sähköautojen lisääntyessä Verohallinnolle on tullut painetta määritellä sähköauton lataamiselle verotusarvo. Tällä hetkellä Suomessa on rekisteröitynä yli 700 täyssähköautoa ja ladattavia hybridejä on päälle 900. Ennen kyseiset automallit olivat niin harvinaisia, ettei verottaja viitsinyt kiinnittää huomiota asiaan, mutta automäärän kasvaessa on verottajakin kiinnittänyt katseensa asiaan. Ohjeistuksen puuttuessa asia ollaan tulkittu niin, että lataus on ollut verovapaa etu tai työnantaja ei ole vain muuten vain halunnut tietää ladataanko pihalla sähköautoa vai ei.

Asia nousi otsikoihin kun Tuulilasi sai Verohallinnon työntekijältä tiedon sähköautojen lataamisesta työpaikan lämmitys- tai muusta pistokkeesta on tulossa maininta vuoden 2016 toimitettavassa verotuksessa noudatettavista luontoisetujen laskentaperusteista olevaan uuteen ohjeeseen. Luontoisetuja koske ohje on yleensä julkaistu marraskuussa. Työpaikkalataamisen verotettavuudesta on keskusteltu myös asiaan liittyvässä Facebook –ryhmässä.

Verohallinnossa ylitarkastajantehtävissä työskentelevä Janne Myllymäki vahvistaa Tuulilasille, että työpaikkalatauksen verotus on ollut esillä Verohallinnossa, mutta kiistää väitteen siitä, että se liittyisi marraskuiseen luontoisetupäätökseen – ”Sähköauton lataaminen työpaikalla on luontoisetu ja se on aina ollut luontoisetu, asiaa ei ole vain erityisesti valvottu eikä siitä ole kirjattu ohjetta mihinkään” – hän toteaa.

Tuloverolain mukaan työnantajalta saatu luontoisetu on veronalaista ansiotuloa ja arvioidaan käypään arvoon. Jos työntekijällä on vapaa autoetu, lataamisen arvo on jo autoedun verotusarvossa jolloin sitä ei veroteta enää erikseen. Parkkipaikka tai autohallipaikka työpaikalla taas ei ole verotettava etu, kuten ei lämmityspistoke.

Lämmityspistoke katsotaan verovapaaksi eduksi, mutta lataussähköön suhtaudutaan samalla tavalla kuin työnantajan tarjoamaan bensaan  tai dieseliin – Myllymäki kommentoi. Kuitenkin Tuulilasin laskelmissa lämmityspistoke on itse asiassa suurempi etu, kuin sähköauton lataaminen tolpasta: 500 watin moottorinlämmitin ja 2 kilowatin sisätilalämmitin hönkivät yhteensä 2,5 kilowatin teholla, ajastimen salliessa enintään kahden tunnin lämmityksen eli 5 kilowattitunnin energian käytön kerralla.

Tuulilasin arvion mukaan tyypillinen sähköauto hörppää pistorasiasta 10 ampeerin virran eli 2,3 kilowatin tehon. Pienen kokoluokan sähköauto kuluttaa noin 15 kilowattituntia sadalla kilometrillä, ja yhdensuuntaisen työmatkan pituus Suomessa on keskimäärin 14 kilometriä, joten energiaa tarvitaan vain 2,1 kilowattituntia. Jos kuukaudessa on 20 työpäivää ja sähkö maksaa 8 senttiä kilowattitunnilta, edun arvo on 3,36 euroa kuukaudessa.

Allekirjoittanut jää todellisella mielenkiinnolla seuraamaan Verohallinnon mietteitä asiaan liittyen. Onko täysin epärealistista ajatella sähköauton lataamista verovapaana etuna, vai asettaako Verohallinto työnantajat asentamaan sähkömittarit/muut tarvittavat systeemit, jotta lataamista voitaisiin valvoa asianmukaisesti. Ylitarkastaja Myllymäki toteaa vielä loppuun: “Verohallinnon on toimittava lainsäädännön puitteissa, jos eduskunta päättää tämän verovapaaksi niin se on sitten eri asia”.

Vero.fi

Tuulilasin artikkeli asiaan liittyen:
http://www.tuulilasi.fi/blogit/sahkolinjaaho/verottaja-kiinnostui-sahkoautojen-lataamisesta-tyopaikalla
_____________________________________
Finanssikerho kannustaa kaikkia lukijoitaan liikkumaan porrasviikolla! #Porraspaivat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s